Pályázati felhívás!

Kedves Diákok!

Iskolánk közismereti munkaközössége kutatásra hív benneteket!

Az idén 75 éve, hogy a Gyulai Szakképzési Centrum Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája megnyitotta kapuit a szakmát tanulni vágyó diákok előtt. 1942 szeptember1-én megkezdődött a tanítás iskolánkban. Ennek tiszteletére pályázatot hirdetünk!

  1. Keressetek fel olyan öregdiákokat, akik 2007 előtt jártak iskolánkba.

Készítsetek velük interjút, beszélgessetek velük az akkori diákéletről, írjátok le 1-2 oldalban az elhangzott történeteket, élményeket, „sztorikat”.

  1. Készítsetek olyan társasjátékot, amely az iskola 75 évének eseményeit, életét mutatja be. Formáját, a játék szabályait a kérdéseket a te fantáziád határozza meg! Mérete: A2-es színes karton a mellékletek szerint!

Az elkészített pályaműveket 2017. november 29-ig adjátok le Nagyné Dénes Mária tanárnőnek.

Szeretettel várjuk pályázataitokat! Jó munkát kívánunk!

 Pályázati felhívás!

Kedves Diákjaink!

Szeghalmon 75 éve indult el a szakképzés. Ennek megünneplésére készülünk többféle programmal, felhívással. Arra kérünk Benneteket, vegyetek részt Ti is aktívan a megemlékezésben. Felhívásunk egy játékosabb formára hív Titeket.

Társasjátékot kell készíteni, melynek központi eleme a KÉRDÉSKÁRTYA. A kérdések az iskola történetére kell, hogy vonatkozzanak! (Lásd melléklet!)

Előírások:

1-3 fő készíthet egy játékot.

A játékalap 50 lépésből álljon (START és CÉL nem számít bele).

A játékalap A/2-es színes karton legyen.

Az egyes mezőket öntapadós (vagy ragasztott), számozott lapokkal jelöljétek.

A játékhoz tartozik egy iskolatörténeti rövid összefoglaló. Ebből kell készíteni a játék során 10 mezőben elszórtan kérdéskártyát, melyet a játékmezőben egy kérdőjel jelezzen (az ismétlődő húzások miatt legalább 20 db-ot). Kérdéskártya lehet fénykép is (pl. A képen látható esemény az iskola életének melyik kiemelkedő rendezvénye?). De vonatkozhat a kérdés adatokra (Ki alapította az iskolát?), évszámra is.

A játéknak tartalmaznia kell SZERENCSEKÁRTYÁKAT – ezt egy négylevelű lóhere jelezze, melyeket elszórtan 5 mezőben lehet húzni (az ismétlődések miatt 10 db-ot).

A mellékelni kell a játékszabályt. Tartalmaznia kell a kezdés módját, a célba érés feltételét (bármennyit dobhat, csak annyival léphet célba, ahány lépés hiányzik stb.) Az azonos mezőre érkezők feladatát (kimarad egy dobásból, vissza kell menjen a kiindulási pontra vagy visszalép hármat stb.). Legalább 3 db átkötést (kapcsolat két mező között: akár visszalépés, akár ugrás) stb.

A játéklapra ragaszthattok fényképeket is az iskola történetéből, életéből (saját forrás is lehet, figyelembe véve a személyiségi jogokat, de az iskola honlapján lévő képeket, anyagokat is használhatjátok: szeszi.net)

A 70. évfordulóra már készült néhány ilyen játék, ezeket láthatjátok a honlapunkon lévő képeken.

A pályamunkákat könyvjutalommal, oklevéllel díjazzuk, és a SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA rendezvényünkön gyakorlatban is használhatóvá tesszük a résztvevők számára, valamint bemutatásra kerülnek a honlapunkon!

Leadási határidő: 2017. november 29.

A pályázatokat várja: NAGYNÉ DÉNES MÁRIA tanárnő

GYULAI SZC SZIGETI ENDRE SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA (kérdéskártyákhoz)

 Szigeti István és felesége Koós-Patai Margit kedves kisfiuk, Szigeti Endre (1927-1936) korai halálát életük végéig gyászolták. Szigeti István elhatározta, hogy vagyonát egy mezőgazdasági középiskola létesítésére hagyja. Így jött létre 1942. január 29-én az az ajándékozási szerződés, amelyben Szigeti Istvánék 40 kat. hold 861 négyszögöl területű ingatlanukat az egyháznak adományozták mint célvagyont, azzal a rendeltetéssel, hogy ennek segítségével egy mezőgazdasági középiskolát létesítsen és tartson fenn a szeghalmi református egyház.
A munka megindult, és a szeghalmi református Szigeti Endre Mezőgazdasági Középiskola I. osztályát 1942. szeptember 1-jén megnyithatták.

Az iskolával, annak múltjával kapcsolatos anyag nagy részét a Mezőtúrra való átköltözéskor megsemmisítették. Néhány évkönyv, anyakönyv, újságcikk, és a visszaemlékezések maradtak fenn … és az iskola sorsába számos dolog közbeszólt: a világháború, a politika …  A Péter András által alapított gimnázium teremtette meg a lehetőségét a későbbiek során a szakmai ismeretek tanításának, immár az ipari szférában.

1966-ban mezőgazdasági gépszerelő szakközépiskolai képzés kezdődött, majd 1978-tól gépi forgácsolás váltotta fel ezt a szakmát.
1975-től Vaszkó Tamás volt a gimnázium és szakközépiskola igazgatója.
1994-ben szétvált a két képzési típus, megalakult az új középiskola, melynek neve először Mezőgazdasági, Ipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola lett. 1996-ban vehette fel az iskola ismét a Szigeti Endre nevet. Igazgatója Berkéné dr. Sajti Ilona volt 1999-ig, amikor a két középiskolát ismét összevonták. A középiskola neve Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola lett, igazgatója Vaszkó Tamás, majd Magyar István és Somogyiné Ambrus Erika lett. 2015. július elsejétől ismét kettéválasztották a két középiskolát, az intézmény a Gyulai Szakképzési Centrum tagintézménye lett. Az intézményvezető jelenleg Hegyesi Sándor.

A középiskolában a tanulás mellett több hagyományos program is színesíti az életet. Elsősként diákjaink ellátogatnak a Szigeti család síremlékéhez, ahol az igazgató egy kis ünnepség keretében fogadja őket az iskola tanulójává. Minden évben a legjobban várt esemény az ifjúság számára a gólyaavató, a diáknap és a sportnap programja, ahol többek között a felsőbb évesek vidám vetélkedő formájában avatják fel a gólyákat, valamint a végzősök színvonalas programokkal tarkított választási kampányt szerveznek, melynek győztese diákigazgatói címet kap. Nagy esemény a szalagavató és a ballagás.

Szakgimnáziumi osztályainkban a négy év során a közismeretei tárgyak mellett az informatikai és fémipari szakmák alapozása történik. Az érettségi megszerzése után kezdődik a gyakorlati képzés az iskola korszerű számítástechnikai szaktantermeiben, valamint a külsős gyakorlati helyeken. Szakközépiskolásaink fémipari és ruhaipari szakmákat tanulhatnak, gyakorlaton a legtöbben a Felina Hungária Kft. és a Csaba Metál Zrt. tanműhelyeiben dolgoznak. Az érettségivel rendelkezőknek is lehetősége van intézményünkben ezen szakmák megszerzésére.

Felhasználható képek: http://szeszi.net

valamint:

 

Már elkészült régebbi társasjátékok: