Nem hiszed el, hogy Te is lehetsz programozó?

Sokféle előítélet lehet bennünk, ha ezeket a szavakat halljuk: programozó, szoftverfejlesztő. Talán előtted is megjelenik e kifejezések hallatán egy elvakult „kocka”, aki éjt nappallá téve a számítógép előtt ül, és semmi mást nem csinál, csak holdkórosként veri a billentyűket. „Nane!”-gondolhatod, mivel nem akarsz ilyen lenni, meg különben is már eldöntötted, hogy „nincs ilyesmihez tehetséged, meg ahhoz nagyon kell a matek is, és pfúj!”

Pedig már Szoftverfejlesztőnek is tanulhatsz a SZESZI-ben! Úgyhogy érdemes lehet tárgyilagosan egy kicsit árnyaltabbá tenni ezt az általánosan elterjedt képet. Például a Nemzeti Pályaorientációs Portál foglalkozásokat bemutató anyagai között van egy 7 perces kis videó (https://palyaorientacio.munka.hu/kozepiskola/foglalkozas/UjGenKonyv/214200), ami a Szoftverfejlesztők munkájáról beszél. Itt többek között megtudhatjuk, hogy a logikus gondolkodás, a rendszerezési képesség, a kreativitás és a probléma megoldási képesség a legfőbb kompetenciák, amivel egy jó szoftverfejlesztőnek rendelkeznie kell. Viszont van egy mondat, ami nekem nagyon tetszett, amit szó szerint idéznék Kovács András szoftverfejlesztőtől: „Ahhoz, hogy valaki jó legyen ezen a területen, először is lustának kell lennie, mert aki lusta, az a felhasználók számára is könnyen használható programokat fog csinálni!”

„Ááá, lusta, akkor lehet, hogy mégiscsak nekem való ez a szakma?”-gondolhatod. Persze nem a „ne csináljunk semmit” típusú lustaság, hanem az, ami évezredek óta hajtómotorja a fejlődésnek. Ami miatt az első kőszerszámokat elkészítette az ősember, hogy ugyanazt a munkát egyszerűbben és könnyebben, rövidebb idő alatt el tudja végezni, mint nélkülük. S gondolhatunk itt számtalan újításra, ötletre az emberiség történelme folyamán. Valamennyi gép, eszköz, ami körülvesz bennünket, s egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi az életünket. A számtalan háztartási gép, a közlekedés eszközei, a különféle gyártó gépsorok, s persze az önmagában is ezerféle dologra használható – és ma már szinte mindenki által használt – számítógépek.

krisz

Igen, felhasználóként otthonosan mozog a 21.század gyermeke a számítógépen. Közösségi portálok, keresések, s a megunhatatlan játékok. Miért állnánk meg itt? Mert miről is szólnak a játékok? Tetszetős környezetben, játékszabályok mentén különböző akadályokkal, kihívásokkal szembesülünk, melyeket ügyességünk folytán legyőzünk, és sikerélménytől fűtötten egyre nehezebb és nehezebb pályán mérettetjük meg magunkat. No, hát ez akár a programozás definíciója is lehetne! S ha varázsolódtunk már el számítógépes játék hevében, akkor lehet, hogy kevésbé tűnik idegennek és érthetetlennek az, aki programírás közben varázsolódik el, és külső szemlélő számára megszállottként csak a monitort látja. Ez egy „jóféle”, örömteli megszállottság. S nem utolsó sorban egy hasznos és keresett tevékenység. Szakemberek szerint több tízezer fő a hiány ma a munkaerőpiacon programozóból. A hiány orvoslására úgynevezett Coding Bootcamp-eken pár hónap alatt az alapokat és a szemléletmódot lehet elsajátítani (Sok százezres, sőt milliós nagyságrendű tandíjakért). Itt nem ellenük szólnék, csak érzékeltetni szeretném, hogy mekkora érték és lehetőség az, ha valaki ingyenes OKJ-s képzésen hozzájuthat ehhez a tudáshoz.

zsolti

A képzés érettségi utáni 2 éves formában történik. A legjobb persze, ha már a középiskola évei alatt is intenzíven tanul valaki informatikát, például a SZESZI-ben informatika tagozaton. Így már nem nulláról, hanem hosszabb idő alatt megérett tudással lehet indítani a szoftverfejlesztői képzést. Így voltak azok a fiatalok is, akik idén végeztek Szoftverfejlesztőként iskolánkban. Ők ráéreztek a programozás ízére, sikerrel vettek minden akadályt, és nagyon szép eredménnyel zárták tanulmányaikat.

S ha valaki arra jön rá, ez mégsem az ő világa?  Az informatika az a szakterület, aminek tudása szinte bármelyik más pálya választásakor nélkülözhetetlen és hasznos, a logikus gondolkodással és problémamegoldó képességgel egyetemben, melyek a programozás tanulása közben folyamatosan fejlődnek. Egy szó, mint száz, a SZESZI téged vár!

bizik

 

Szeghalom, 2019.június 23.

Bacsáné Berkecz Katalin