Projektnap a SZESZI-ben

Joggal tehető fel a kérdés: Most, amikor nem is járnak iskolába a diákok? Természetesen nem az iskola épületében, hanem a digitális térben lett megtartva ez az esemény! A 9.A osztályos, Informatika és távközlés ágazati alapoktatásban résztvevő technikumi tanulók részvételével tartottuk meg a tanév első projektnapját.

A XXI.század elvárásainak szellemében projektmunkák általi tanulással is segítjük a kreativitás, problémamegoldás, együttműködő-készség, digitális műveltség és sok más elvárt készség, képesség kialakulását diákjainknál.

Számunkra előnnyel is járt a digitális munkarend, ugyanis ily módon sokkal életszerűbben tudtuk használni, megismerni azokat a csoportmunka-eszközöket, amelyeket a „profik”, az informatika világában dolgozó szakemberek is nap mint nap használnak, alkalmaznak.

Képernyőfelvétel (27)

A projekt mottója, ami köré felépítettük a feladatainkat: Hardver? Szoftver? Mindkettő!

A diákok 2-4 fős csoportokban dolgoztak, már korábban is voltak teendőik. Projektnaplóban rögzítették a legfontosabb dolgokat. Mire eljött a projektnap dátuma, addigra megismerkedtek sok más mellett a Microsoft Teams alkalmazással is, ami nemcsak a kapcsolattartásra és a digitális órák megtartására nagyszerű felület, hanem a csoportmunka végzést is számtalan szolgáltatással biztosítja.

Játékos és alkotó jellegű feladatokat is megoldottak, csoportonként külön csatornára vonulva, önállóan értekezleteket kezdeményezve, képernyőjüket megosztva, közös munkavégzés során.

Jó hangulatú és eredményes projektnapot sikerült lebonyolítanunk a szokatlan körülmények ellenére! Az alkotó jellegű feladataikat együtt megnéztük, és közösen értékeltük.

Csapatok:

 • Bajnokok (Balogh Bence, Fodor Nándor, Kovács Dániel)
 • Blood (Bere Ferenc, Erdei Judit, Hajdu Patrik, Pap László)
 • Brummogó medvék (Báthori Tamás, Bakk Szabolcs, Lovász Zoltán)
 • Dzsúlia (Kolozsvári Janka, Megyesi Gabriella, Vadász Barbara, Bakonyi Dzsenifer)
 • Narancslé (Kovács Orsolya, Lele Regina)
 • Nemt’om (Gál Roland, Jámbor Dávid, Sánta Zoltán, Matei Bálint)
 • Rákok (Szilágyi Nándor, Fejes László)

A játékos vetélkedők eredményei alapján a sorrend:

 1. Bajnokok
 2. Nemt’om
 3. Narancslé
 4. Blood
 5. Rákok
 6. Dzsúlia
 7. Brummogó medvék

A blokkprogramozási környezetben végzett alkotómunka helyezettjei a közös értékelés alapján:

 1. Narancslé
 2. Bajnokok
 3. Blood
 4. Rákok
 5. Dzsúlia
 6. Nemt’om

Az elkészített dokumentumok, illetve a projektnapló tartalma, formája alapján a rangsor:

 1. Dzsúlia
 2. Bajnokok
 3. Nemt’om
 4. Narancslé
 5. Blood
 6. Rákok
 7. Brummogó medvék

A különböző típusú feladatok során más-más csapatok teljesítettek a legsikeresebben, de összességében minden résztvevő nagyon ügyesen dolgozott, és mindnyájan új ismeretekkel, és tapasztalatokkal lettek gazdagabbak!