Leonardo partnerségi utazáson Portugáliában

Három napot töltöttünk Portugáliában, Braga városában. Ezalatt az idő alatt megismerkedtünk a partner országok népviseleteivel.

A portugáliai népviseletet részletesebben is szemügyre vehettük, mivel ellátogattunk a helyi, népi kultúrát őrző csoporthoz.

Népi hangszereikkel kísért dalaikra, táncaikat is bemutatták, melybe bennünket, vendégeket is bevontak. Ezután népi ruhadarabjaikról beszélt a csoport vezetője. Gyöngyökkel kivarrt szoknyájukat, hímzett mellényüket, vagy éppen durva posztóból készült, nehéz pásztor öltözetüket kézbe vehettük, megcsodálhattuk. Hímzéseik motívumvilágára jellemző az óceán közelsége, mert jellegzetes motívumuk egyike a hajó, de jelen van a kakas, a szív, és hozzá a kulcs. Ami számunkra érdekes még, hogy írott szöveget is hímeztek ruháikra, keszkenőikre, ami helyesírási szempontból, nem mindig tökéletes. Ennek oka az, hogy generációkon át, mintaként másolták azokat.

Iskolájukban, főleg divatszakmákat tanulnak a diákok: divattervezés, fodrász, kozmetikus, műkörmös. Mi, a divattervező osztályokban tettünk látogatást. A hagyományos, kézzel készült rajzokon kívül, számítógéppel készült tervezést láttunk. Varrni, hetente 4 órában tanulnak, de nem is ez az iskola célja. Egy kis házi divatbemutatóval készültek a diákok, ahol saját tervezésű ruháikat mutatták be a találkozó résztvevőinek.

Vendéglátóink arról is gondoskodtak, hogy megkóstoljuk a helyi specialitásokat, az igazi portugál ételeket. Érdekesség náluk, a sokféle előétel, amiből csipegetni szokás. Ezek készülhettek csirkéből, sertésből, halból. Nagyon ízlett a csirkezúzából főzött, pörkölthöz hasonló előétel, aminek szaftját, zsemleszerű péksüteménnyel, kézzel mártogattuk. A fő fogás mindig halétel volt. A köret, amit ehhez fogyasztottunk, sűrű, rizsből és egyéb zöldségfélékből készült leveshez hasonlítható. Süteményeik, édességeik is nagyon finomak, talán kevesebb cukorral készítik, mint mi. Mivel Braga 60-65 km-re fekszik Portótól, mindenképpen meg kellett kóstolnunk, az itthon is ismert Portói bort. Cukrozott üdítők helyett víz, narancslé, és bor került az asztalra.

Az úton Kővári Csilla angol szakos pedagógus, Szabó Petra 12G osztályos tanuló, Kővári Csilla angol szakos pedagógus és Máténé Székely Erika a Felina Hungária szakoktatója vett részt.

A kirándulások mellett, természetesen szakmai munka folyt amelyet a következő állomáson Litvániában folytatnak a kollégák.